Tusentals människor på väg till Auschwitz

Det var en av det vackraste dagarna i maj men för många var det den mörkaste någonsin. Det var tusentals judar som marscherade till stationen för att åka till koncentrationslägret i Auschwitz.

Just denna dagen färdades ungefär ett tusen judar med tåg. Men det dem inte visste var att de skulle till koncentrationslägret i Auschwitz. Man trängde in ungefär hundra människor i varje vagn som djur, stod packade i varje vagn så att dom skulle få med sig så många som man kunde på en gång. Ingen av “fångarna” visste var de var på väg. I vagnarna var det mörkt, fuktigt och luktade illa. Varför det luktade illa i vagnarna för att alla gjorde sina behov i vagnen i en liten hink och enda ljus dom fick var från den lilla fönstret med galler för. Det var även svårt att andas där inne eftersom det var så många människor i vagnen.

När man hade kommit fram med tåget såg “fångarna” kvinnor i randiga kläder och blanka rakade huvuden. Några sekunder senare hörde dem i högtalare att ställa sig på ett led. Man ställde sig i led med kvinnor för sig och män för sig. Omkring dom stod det ss-soldater med hundar som skäller och drar i kopplet. Det stod en ss-officer längst fram i kön som pekade höger och vänster, på grund av denna metoden slets många familjer isär.

Jag håller min mamma och min minsta lilla syster i handen och kön rör sig ständigt framåt. När vi är framme vid ss-officern lyfter han handen först åt höger och sedan vänster. I denna stunden skiljs vår familj isär.

Om ss-officern pekade höger skulle man få sitt huvud rakat och sedan gick man vidare till duscharna. Så fort dem som gick till höger hade kommit dit hörde man i högtalare att man skulle klä av med de andra “fångarna” och framför ss-soldaterna.
Men om han pekade vänster blev man direkt skickad till en “dusch” där dom sa att dom skulle få duscha, så dom fick med sig en tvål. Men den sanningen var att dom inte skulle få duscha utan att dom skulle gasas ihjäl.

Fakta ruta

Man byggde koncentrationslägret i Auschwitz för att den var en liten stad som var omringad utav vidsträckade sumpmarker.
Man öppnade konsentrations lägret den 20 maj 1940.
Kallades även lägret i Auschwitz för huvud lägret eftersom man fraktade flest människor hit, för att man kunde köra in tåget i lägret och det var ett mycket smidigt.
Någon gång vid 1941 så inrättade man en gaskammare för att masskjutningen tog för lång tid och man klarade inte att skjuta så många på så kort tid. Det påverkade vakterna psykiskt och dom kunde bli galna. Man kom då på att man kunde gasa ihjäl dom istället genom att använda insektgiftet zyklon b. Detta insekts giftet var mycket billigare än en patron, på detta sättet sparade dom mer pengar.

1941-06-24

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s